SainSonic FM-416S

Kõik selle lainealaga seonduv
es1hj
Lällaja
Lällaja
Postitusi: 46
Liitunud: N Sept 01, 2016 1:52 pm
QTH: KO29hj
QTH2: KO28fc
Asukoht: Tallinn

SainSonic FM-416S

PostitusPostitas es1hj » T Dets 20, 2016 11:27 pm

Tere

Olen mõne päeva mänginud pealkirjas nimetatud dPMR kablukatega.

1. Tellisin kinduse mõttes amazon.de kaudu. Tellimuse täitmise aeg oli 12 päeva. Kahe hind koos saatekuludega alla 110€. Kuna teele pandud Hiinast, siis tollimaksu tasub DHL kuid vajas deklareerimiseks isikukoodi. Endal juurde pole vaja maksta.
2. Kaasapakutav progemise kaabel ei tööta win10 all, kuid win7 all töötas. Ilmselt vananenud UART sees, mida Microsoft enam ei toeta. Läks üksjagu aega, enne kui asjale pihta sain. Retevis progemise kaabel töötab win10 all hästi.
3. Programm on allalaaditav. Programmile ei meeldi Eesti koma arvude kümnendkoha tähistajana, andis igasugu hiinakeelseid veateateid. Kui vahetasin win10 maa arvu sätted inglisepäraseks hakkas proge kohe tööle. Vanasti oli sellist koma/punti jama üksjagu kuid viimasel ajal pole selliste asjadega kokku puutunud. Aga päevake läks nende jama põhjuste kaevamiseks kindlasti.
4. Karbi peal on vocoderiks märgitud multi-vocoder. See tähendab, et saab tellida otse tootjalt igasugu vocoderiga kablukaid. Amatööridele mõeldud sisaldab väidetavalt RALCWI vocoderit (seda infot pidi internetis kaevama), mis on dPMR assostsiatsiooni poolt aktsepteeritud üks neljast vocoderist. RALCWI on väidetavalt üpris akusõbralik (kablukas töötab USB pingega) ja "near toll quality", mis tähendab koolipoisi kolme. Kuid teistel sama ribalaiuse ja kiirusega töötavad vocoderid polevat ei etemad ega halvemad. Kõrva järgi siiski täiesti korralik kõne ülekanne. Olen kuulnud mitmeid totaalseid "roboteid". Kuid muusika ülekandmiseks siiski ei sobi selle kiirusega RALCWI samuti.
5. Digivoice on tulevik nagunii ja minu hinnangul 39€/kablukas hinnaga võib neid juba soojenduseks osta ka. Nende progemine küll vähe keerulisem, kuid tundmatute sätete korral võib vabalt jätte algsed väärtused muutmata. Aga olen alles noorem digilällaja!

73, Jaak
es1hj

Kasutaja avatar
Ralfwind
Veteran
Veteran
Postitusi: 1297
Liitunud: E Jaan 23, 2006 2:23 pm
QTH: KO38JI38
Asukoht: Tartumaa
Kontakt:

Re: SainSonic FM-416S

PostitusPostitas Ralfwind » R Dets 23, 2016 11:42 am

Tänud ülevaate eest.
Panen siia ka lingi kust saab neid toredaid sidevahendeid tellida
http://www.sainsonic.com/sainsonic-fm-4 ... radio.html

es1hj
Lällaja
Lällaja
Postitusi: 46
Liitunud: N Sept 01, 2016 1:52 pm
QTH: KO29hj
QTH2: KO28fc
Asukoht: Tallinn

Re: SainSonic FM-416S

PostitusPostitas es1hj » R Dets 23, 2016 10:59 pm

Tere ja mõõdukaid jõulupühi!

1. Kabluka progemisega peab olema ühes asjas ettevaatlik - muuta pole soovitav keele sätteid. Pärast peab hiina keele kursusele minema.
Õnneks tegin originaalsätetest kohe koopia peale Read-käsku. Inglisekeelne kanalite hääl läheb taastamatult kaduma kui General Settings - Misc all ükskõik mida muuta. Proge (v1.0) üksjagu toores.

2. Veel tundub, et kui kasutada mittevajalikku side krüpteerimist, siis tundlikkus väheneb. Ilmselt ka aku vastupidavus. Arvutamise maht suureneb. Üldse tahab veidi harjumist, kõne algus läheb kaduma kui ei oota "helistamise" lõpetamist. Kui juba kanal loodud, siis võib kohe rääkima hakata kui PTT vajutada. Kanal on tehase sätetega avatud peale lõppu 3 sec ja selle ajal tuluke vilgub oranžilt. Kui sellel ajal mitte vajutada vastamsieks PTTd, siis tuleb uuesti kanal avada enne kui jutt kohale jõuab. Ilmselt peab aega suurendama 5 sec peale.

3. Kanal kukub ära väga järsult kui levitingimusi (kunstlikult) halvendada. Kvaliteet on lõpuni normaalne ja järsku pole midagi - vajab harjumist.

73, Jaak
es1hj

es1hj
Lällaja
Lällaja
Postitusi: 46
Liitunud: N Sept 01, 2016 1:52 pm
QTH: KO29hj
QTH2: KO28fc
Asukoht: Tallinn

Re: SainSonic FM-416S

PostitusPostitas es1hj » N Jaan 05, 2017 12:38 am

Tere
Lisan mõned kommentaarid.

Vaatasin ETSI standardile vastavaid alternatiive. Lähim on BF-P108. Selle oluliselt kallim hind tuleneb eelkõige sellest, et:
1. Krüpteerimine on 128 bitine (416S - 32 bitine). Krüpteerimine kui mittevajalik funktsioon?
2. On ka mode 3 (rändluse) võimeline, 46S2 - mode 1 ja 2=repiiteri võimekusega). Millal/kus läheb Eestis/amatööridel vaja rändlust?
3. PA 4W - põhimõtteliselt puudub lisaväärtus võrreldes 2W 416Sga võrreldes.

Tõenäoliselt on lähiajal tulemas teisigi odava(ma)id dPMR kablukaid kui 416S. Standard siiski uus ja vanemaid mudeleid ei julge küll osta/soovitada.
dPMR assotsiatsiooni kodulehe järgi peaks eelistama dPMR nn CLASS R sertifikaadiga seadmeid kuid piisab ka veendumusest, et deklareeritakse ETSI standardi vastavust ja vocoder sobib.
http://www.dpmr-mou.org/dPMR-Interoperability.html

dPMR446 ja dPMR erineb kanali koodide (värvikoodide) valiku poolest. dPMR446 ei saa värvikoodi vabalt valida.

Aga kellel teisi tähelepanekuid/kogemusi - oleks hea kuulda.

73, Jaak
es1hj

Kasutaja avatar
postikana
Veteran
Veteran
Postitusi: 829
Liitunud: E Apr 05, 2010 7:23 pm
QTH: ko29ne

Re: SainSonic FM-416S

PostitusPostitas postikana » N Jaan 05, 2017 2:56 am

Mõistlik vist jääda vabasageduse kasutajal dPMR446. HAM foorumis vist pole üldse sellist temaatikat veel olnud, et kas fusion, dstar või dmr või idas/nxdn? HAM foorumis võiks ka miski seisukoht olla, et mis rauda hankida :)
Rändlust siin vast ei lähegi vaja amatööril, kuid Saksamaal ja USAs DMR peal abiks. Mode 3 oleks nagu rohkem selline asi juba, kus infrastruktuur ütleb, millisele kanalile jaam läheb. DMRi mõistes rändlus on juba see, kui jaam otsib ise parima signaaliga repi (kuulab aktiivse kanali roaming gruppi pandud reppide beekoneid).

es1hj
Lällaja
Lällaja
Postitusi: 46
Liitunud: N Sept 01, 2016 1:52 pm
QTH: KO29hj
QTH2: KO28fc
Asukoht: Tallinn

Re: SainSonic FM-416S

PostitusPostitas es1hj » N Jaan 05, 2017 11:47 am

postikana kirjutas:Mõistlik vist jääda vabasageduse kasutajal dPMR446. HAM foorumis vist pole üldse sellist temaatikat veel olnud, et kas fusion, dstar või dmr või idas/nxdn? HAM foorumis võiks ka miski seisukoht olla, et mis rauda hankida :)

Minu tähelepanekutel on digivõimekusega amatööre vähe (jätaks EME ehk kuupiinajad välja).
Digi eeldab mingil määral PCga hakkamasaamist ja inglise keelt.
Korraldasin aastaid tagasi 80m digivälipäeva ja see suri osavõtjate vähesuse tõttu välja. Viimati osales 3 jaama, kokku kusagil 20+ kutsungit (ERAÜ liikmed) kujutavad ette millega tegemist kui digiga tegemist.
Üldiselt raadioamatörism on väga segmenteerunud väikesteks rühmitusteks. HF-il digivõimutseb JT65/JT9, mis igasugu maade/ruutude/prefiksite jms kogumiseks ja diplomite saamiseks täiesti sobiv. Kuna Eesti on siiski haruldane maa/prefiks, siis mina loobusin - ei jõua QSL kaartidega seonduva bürokraatiaga tegeleda.

Võiksime siin foorumis arutada seda digiasja. Usun, et paremat kohta pole. Või kuidas teised arvavad? Palju üldse neid oleks, kes viitsivad paratamatult ettetulevaid digiraskusi ületada? - abistada ju saab, kui jääda mingitesse ühtsetesse raamidesse. Andke märku!

73, Jaak
es1hj

Kasutaja avatar
postikana
Veteran
Veteran
Postitusi: 829
Liitunud: E Apr 05, 2010 7:23 pm
QTH: ko29ne

Re: SainSonic FM-416S

PostitusPostitas postikana » N Jaan 05, 2017 1:31 pm

Siin ei ole päris kõik amatöörid jällegi. Ja digis kipub olema liiga palju valikuid ja hinnad pole ka just madalad ja üldiselt ei saa neid asju Eestist ja eks ses suhtes on raske miski uue asja juurutamine.

Käsijaama digi selle aasta talvepäeva üheks teemaks? Jõuab ehk rohkema rahvani.

es1hj
Lällaja
Lällaja
Postitusi: 46
Liitunud: N Sept 01, 2016 1:52 pm
QTH: KO29hj
QTH2: KO28fc
Asukoht: Tallinn

Re: SainSonic FM-416S

PostitusPostitas es1hj » R Jaan 06, 2017 6:50 pm

postikana kirjutas:Siin ei ole päris kõik amatöörid jällegi. Ja digis kipub olema liiga palju valikuid ja hinnad pole ka just madalad ja üldiselt ei saa neid asju Eestist ja eks ses suhtes on raske miski uue asja juurutamine.

Käsijaama digi selle aasta talvepäeva üheks teemaks? Jõuab ehk rohkema rahvani.


1. Amatöörideks võiks ka neid 446 bändi kasutajaid arvata, kes vähe enamat kui hädavajalikku juttu eetris räägivad, kablukate/antennide mingeid modifikatsioone ehitavad/katsetavad kuigi pole ametlikku kutsungit; neid, kes ise end selleks peavad.

3. Talvepäeval võiks tõesti käsijaamade digi olla üheks teemaks. Tegelikult pole asi niiii hirmus.

73, Jaak
es1hj

PS Legaalvõimsuse ületamine polnud ka patt nõukogude ajal. Patt on ikka naabrite segamine (eriti lennuliikluse), raadio- ja telehäirete tekitamine.


Mine

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 13 külalist

cron